Plátanos Rellenos (Faszerowane krokiety z plantanów)


Plátanos Rellenos to potrawa kuchni Karaibskiej oraz Środkowo Amerykańskiej przygotowywana z dojrzałych plantanów lub nadających się do gotowania bananów Guineos. Wbrew nazwie, nie nadziewa się jednak ich owoców, ale gotuje je, obiera i miażdży na masę, z której formuje się kształt przypominający platana czy też banana. Wcześniej w środku umieszcza się farsz, którym może być po prostu ser (jak na filmie powyżej) albo mięso, całość się zamyka i panieruje. Tak powstałe krokiety smaży się na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki.

Różne warianty Plátanos Rellenos, a przede wszystkim różne nadzienia można spotkać w poszczególnych krajach regionu:

  • Na Kubie używa się nie do końca dojrzałych plantanów (Plátanos Pintones) wypełnia się je mięsnym Picadillo, ale także miąższem owoców takich jak mamey, ananasy i kokosy
  • Na Portoryko można spotkać Rellenos de Amarillos gdzie do masy dodaje się mąki kukurydzianej (stąd żółta barwa czyli amarillo), a nadziewa mielonym mięsem i serem – podobną przekąską są tutaj Alcapurrias.
  • Mięsny farsz z pomidorami to z kolei specjalność Hondurasu
  • W Kostaryce nadzieniem zazwyczaj jest sam sos pomidorowy
  • W Gwatemali tutejsze Rellenitos de Plátano nadziewa się za to czarną fasolą z dodatkiem kakao, posypuje cukrem i podaje jako deser
  • W Meksyku Plátanos Rellenos popularne jest w stanach Veracruz, Tabasco i Chiapas – robi się je tu z dojrzałych owoców (Plátanos Machos Maduros) faszerowanych ser Oaxaca lub Manchego
  • Dojrzałych platanów używa się także w Kolumbii gdzie ciasto nadziewa się zarówno słodkim jak i słonym farszem.

 

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych