Picar po hiszpańsku znaczy mielić lub siekać. Nazwę Picadillo można więc rozumieć jako potrawa z mielonego mięsa. To tradycyjne danie hiszpańskie, które konkwistadorzy zawieźli do swoich kolonii, przede wszystkim amerykańskich – filipińskim odpowiednikiem jest Giniling. Picadillo popularne jest głównie w Ameryce Środkowej, m.in. w Meksyku, Kostaryce i na Karaibach z Kubą. Meksykanie do sosu dodają zwykle nieco chili, poza tym czasem wołowinę zastępują owocami morza. Charakterystyczne jest użycie rodzynek, produktu który nie jest rdzennie meksykański. W swoim Picadillo a la Habanera dodają je także Kubańczycy, sięgając również po oliwki, a nawet kapary które nawiązują do hiszpańskich korzeni (stosuje się je także w innych częściach Karaibów, np. na Dominikanie i Puerto Rico). Do nich najmocniej ma nawiązywać wersja z Kostaryki, która wywodzi się ponoć od Picadillo przygotowywanego w Andaluzji. Tutaj mięso wzbogacane jest o dużą ilość warzyw, przez co potrawa jest znacznie bardziej różnorodna i kolorowa.
W zależności od lokalizacji serwuje się je z ryżem – tak jest m.in. w Hiszpanii, ale przede wszystkim na Kubie, gdzie obowiązkowym dodatkiem jest też smażona fasola – ale równie dobrze nadaje się jako farsz do nadziewania tortilli, tamales, empanad, ale także warzyw (np. papryki).
Poniżej przepis na meksykańską wersję Picadillo.
Składniki:
– pół kg wołowiny mielonej
– puszka pomidorów siekanych
– cebula drobno siekana
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 2 chili jalapeno, posiekane
– 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
– 2 łyżki rodzynek
– pół łyżeczki cynamonu
– łyżeczka suszonej chili
– łyżeczka kminu
– łyżeczka oregano
– sok z limonki
– garść siekanej kolendry
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
-
- Na duże patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso z dodatkiem cebuli i czosnku.
- Dodać pomidory, chili, ziemniaki i suszone przyprawy. Doprawić solą i dusić około pół godziny.
- Pod koniec duszenia dodać kolendrę oraz sok z limonki.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)