Picar po hiszpańsku znaczy mielić lub siekać. Nazwę Picadillo można więc rozumieć jako potrawa z mielonego mięsa. To tradycyjne danie hiszpańskie, które konkwistadorzy zawieźli do swoich kolonii, przede wszystkim amerykańskich – filipińskim odpowiednikiem jest Giniling. Picadillo popularne jest głównie a Ameryce Środkowej, m.in. na Kubie i w Meksyku. Meksykanie do sosu dodają zwykle nieco chili, poza tym czasem wołowinę zastępują owocami morza. Charakterystyczne jest użycie rodzynek, produktu który nie jest rdzennie meksykański.
Serwować można je z ryżem, ale równie dobrze nadaje się do nadziewania tortilli, a także papryki.
Składniki:
– pół kg wołowiny mielonej
– puszka pomidorów siekanych
– cebula drobno siekana
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 2 chili jalapeno, posiekane
– 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
– 2 łyżki rodzynek
– pół łyżeczki cynamonu
– łyżeczka suszonej chili
– łyżeczka kminu
– łyżeczka oregano
– sok z limonki
– garść siekanej kolendry
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Na duże patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso z dodatkiem cebuli i czosnku.
- Dodać pomidory, chili, ziemniaki i suszone przyprawy. Doprawić solą i dusić około pół godziny.
- Pod koniec duszenia dodać kolendrę oraz sok z limonki.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)