Albondigas to przepis Hiszpański, ale jego koncept przywieźli Maurowie – nazwa wywodzi się od arabskiego al-bunduq co oznacza orzech laskowy (chodziło o kształt małej kulki). Ten rodzaj pulpetów jest daniem podróżującym, bo sami Hiszpanie przepis wywieźli do Ameryki i rozpowszechnili go w swoich koloniach. Popularność zdobyły przede wszystkim w Meksyku.
Tutaj bardzo często trafiają do bulionu oraz zup z różnymi dodatkami. Znanymi są pod takimi nazwami jak Caldo de Albondigas, Sopa de Albondigas czy np. Albondigas en Caldo. Inna opcja to przygotowanie ich tak jak jak w Hiszpanii, czyli z pomidorowym sosem. Poniżej przepis właśnie na takie pulpeciki z sosem, a na filmie na dole szybki sposób na przygotowanie zupy Caldo de Albondigas.
Składniki:
Pulpety:
– 250 gr mielonej wieprzowiny
– 250 gr mielonej wołowiny
– cebula, drobno posiekana
– 50 gr bułki tartej (ok. 6 łyżek)
– łyżeczka suszonego oregano
– pół łyżeczki kminu mielonego
– pół łyżeczki pieprzu mielonego
– pół łyżeczki soli
– roztrzepane białko jajka
– tłuszcz do smażenia
Sos:
– puszka pomidorów
– cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– suszona chili (np. chipotle), namoczona kwadrans w ciepłej wodzie i posiekana
– 150 ml bulionu
– łyżka oleju
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki pulpetów (poza olejem) połączyć i wyrobić na jednorodną masę. Odstawić do lodówki na pół godziny.
- Przygotować sos: na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę oraz czosnek
- Dodać chili, pomidory oraz bulion. Doprawić solą i gotować około pół godziny
- W międzyczasie z mięsa uformować kulki o średnicy ok. 4 cm.
- Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju i smażyć na nim pulpety – około 5 minut każdy – aż się zrumienią (można to zrobić w głębokim tłuszczu).
- Pulpety odsączyć z nadmiaru tłuszczu (najlepiej na papierowym ręczniku).
- Umieścić je na patelni z sosem i dusić ok. 5 minut.
(Na filmie przepis na popularną Caldo de Albondigas czyli zupę z gotowanymi w niej pulpetami)