Fenkuł to warzywo bardzo mocno związane z włoską kuchnią, na co wskazują zresztą obie używane w Polsce nazwy: zarówno koper włoski jak i sam, wywodzący się z łaciny fenkuł. Jest to warzywo zimowe, które najczęściej występuje jako składnik większej mieszanki. Niekiedy jego intensywny, anyżkowy aromat wykorzystuje się jednak do wzbogacania smaku mięs. Idealny jest delikatny kurczak (podobnie robią Francuzi), ale sam przepis Pollo con Finocchio ma wiele wersji. Najczęściej mięso dusi się razem z fenkułami (tak jak na poniższym przepisie), niektórzy wolą je jednak zapiekać.
Składniki:
– 1 kg mięsa kurczaka, pokrojonego na kawałki
– 1 kg bulw kopru włoskiego, posiekanych na dość cienkie segmenty (piórka)
– 2 duże pomidory, posiekane (opcjonalnie)
– szklanka białego wina
– łyżeczka oregano
– łyżka masła
– 5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Zrumienić na nich pokrojone fenkuły.
- Fenkuły zdjąć z patelni. Dodać resztę oliwy i masło.
- Gdy tłuszcz będzie gorący dodać mięso i je obsmażyć na rumiano (około 10 minut).
- Dodać fenkuły, pomidory, oregano, doprawić solą oraz pieprzem.
- Kiedy całość będzie się znów smażyć dolać wina.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i przez około pół godziny (do trzech kwadransów) dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ew. uzupełniając płyn).