Czachochbili (Kurczak z pomidorami)


Są dwie teorię skąd się wzięła nazwa gruzińskiego dania Czachochbili. Jedna wywodzi je od słowa chochobi, które oznacza bażanta. Zgodnie z nią pierwotnie to właśnie bażant stanowił bazę dla tej potrawy – z czasem, z przyczyn pragmatycznych mięso zostało zastąpione domowym drobiem. Inna wersja mówi o przymiotniku czachochbile, co ma oznaczać łączenie wszystkich kolorów. Ta potrawka jest bowiem dość bogata w smaki szczególnie ziołowe (nie wykluczone zresztą, że chochobi i czachochbile mają wspólny źródłosłów – bażant to bardzo kolorowo upierzony ptak).
Charakterystyczne w Czachobili jest długie dochodzenie mięsa w kwaśnym sosie – tak aby smaki się przeniknęły. Tradycyjnie wcześniej było ono obsmażane na suchej patelni, ale z samych względów praktycznych zrezygnowano z tej metody.

Składniki:

kurczak podzielony na kawałki
– puszka pomidorów
– 2 cebule pokrojone w półplasterki
– 3 ząbki czosnku posiekane
– łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
– łyżeczka suszonego majeranku
– łyżeczka mielonej papryki
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– mała garść pietruszki, posiekanej
– mała garść bazylii, posiekanej
– mała garść kolendry, posiekanej
– mała garść koperku, posiekanego
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
    • Dodać kurczaka i obsmażyć go ze wszystkich stron.
    • Dodać pomidory, czosnek, kolendrę, majeranek, paprykę, ocet i pół szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 20 – 30 minut.
    • Dodać resztę ziół i wymieszać. Garnek zdjąć z ognia, szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny aby smaki się lepiej połączyły.
    • Przed podaniem Czachochbili podgrzać.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych