Trucha a la Navarra (Pstrąg smażony z szynką)


W pirenejskiej krainie Navarra położonej na pograniczu Hiszpańsko-Francuskim mają własny sposób na podawanie pstrągów łowionych w tutejszych rzekach. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele, ale klasyczny Trucha a la Navarra zawsze występuje w parze z dojrzewającą szynką lub boczkiem. Są dwa zasadnicze metody połączenia tych składników. Pierwsze to faszerowanie ryby wędliną posiekaną i przygotowaną w formie migas, a później smażenie na patelni. Drugi sposób to zawijanie jej w szynkę lub boczek i smażenie – dzięki temu ryba zachowuje soczystość.
Przepis na Trucha a la Navarra ma długą tradycję – wspominają ją już XII wieczna kodeksu opisujące menu pielgrzymów zmierzających do Santiago de Compostella. Wiele wieków później o potrawie też pisał Ernest Hemingway, który do Pampeluny, stolicy Navarry przyjeżdżał na Encierro, czyli tradycyjne przepędzanie byków ulicami miasta.
Poniżej przepis na pstrąga zawijanego w szynkę, a na filmie pokazano jak smażyć rybę faszerowaną wędliną.

Składniki:

– 4 pstrągi, wypatroszone
– ok. 8 plastrów szynki dojrzewającej (ilość dostosowana do wielkości ryb, tak aby starczyło na ich owinięcie)
– 100 gr tłustego boczku pokrojonego w plasterki

Przygotowanie:

    • Ryby owinąć szynką.
    • Na patelni obsmażyć boczek, tak aby tłuszcz się wytopił i powstały skwarki.
    • Skwarki usunąć z patelni i umieścić na niej owinięte szynką ryby – smażyć je po ok. 10 minut z każdej strony.

 
Rybę podawać z ziemniakami okraszonymi skwarkami.
Często towarzyszy jej też zielony groszek.

(Poniżej przepis na Trucha a la Navarra faszerowane szynką.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych