Sałata Siewna (łac. Lactuca sativa) uprawiana był już w starożytnym Egipcie. Ma przy tym kilka odmian:
- Sałata Głowiasta (Lactuca sativa L. var. capitata) – w dwóch postaciach krzuchej Sałaty Lodowej oraz Sałaty Masłowej o miękkich i delikatnych liściach
- Sałata Rzymska (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.) charakteryzująca się wydłuzonymi liśćmi
- Sałata Listkowa (Lactuca sativa L. var. crispa L.) o niezbyt dużych filoetowo-zielonych lub zielonych liściach – należy do nich Sałata Dębolistna oraz dekoracyjna Sałata Lollo o kędzierzawych liściach i ostrym smaku (odmianany: czerwona (rossa) i biała (blonda))
- Sałata Łodygowa (Lactuca sativa L. var. augustana lub asparagina) popularna na wschodzie jako Sałata Chiński zwana też Głąbikiem Krakowskim
- Sałata Batawia (Lactuca sativa L. var. batavia) to krzyżówka sałaty głowiastej oraz listkowej.
Przepisy z sałatą
Francja
– Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową
– Salad Niçoise (Sałatka Nicejska)
Liban
– Fattoush (Pita z warzywami)
– Salatah Lebanieh (Sałatka libańska)