Sanguinaccio nazywane też Mule lub Mulze to rodzaj włoskiej krwawej kiszki – odpowiednik francuskiej Boudin. Jest produkowana w całych Włoszech, a jej skład pochodzi od rejonu pochodzenia. I tak Sanguinaccio wywodząca się z leżącej na północnych wschodnie Friulii wzbogacana jest rodzynkami i piniolami. Z drugiej strony w Piemoncie można się natknąć na kiszki w wersji dla ubogich m.in. Sanguinaccio con Pane robioną z dodatkiem czerstwego chleba, a także Sanguinaccio con Riso z dodatkiem ryżu oraz Sanguinaccio con Patate z ziemniakami. W Dolnie Aosty z kolei poza krwią i gotowanymi kartoflami dodaje się do niej słoninę. Kiszkę można jeść na surowo, ugotować albo podsmażyć. W Abruzji dodaje się za to orzechy włoskie, piniole, rodzynki, skórkę pomarańczową, kakao, gotowany orkiszu oraz boczku. Sanguinaccio gotuje się godzinę w wodzie i je na ciepło.