Może to zaskakujące ale prosta sałatka z papai jest tym co Tajowie uznają za swoje narodowe danie – nazwę Som Tam tłumaczy się jako zbita na kwaśno. Pewnie dla tego, że oddaje cztery najważniejsze smaki tutejszej kuchni: ostry (chili), słodki (cukier palmowy), słony (sos rybny) i kwaśny (limonka). Sałatka ta powszechna w całym kraju przygotowywana w różnych wariantach, bazuje na zielonych jeszcze nie dojrzałych owocach papai. Szczególnie popularna jest we wschodniej części Tajlandii przy granicy z Laosem, m.in. w Issanie gdzie używa się także nazwy Tam Bak Hung wywodzącej się z laotańskiego – bak hung oznacza papaję. Ma też swoje odpowiedniki w sąsiedniej Kambodży (Bok L’hong) oraz Laosie (Tam Mak Hung).
Som Tam tradycyjnie podaje się z kleistym ryżem, a także popularnym w Laosie i Issanie grillowanym kurczakiem Kai Yang.
Składniki:
– 200 gr papai siekanej w paski – tradycyjnie owoc się nacina nożem i ścina wierzchnią warstwę (tak jak na filmie), ew. włókna miąższu może zeskrobywać z owocu obieraczką po czym posiekać na strzępki
– 2 – 10 ostrych chili drobno posiekanych
– łyżka sosu rybnego
– łyżka cukru palmowego, ew. cukru brązowego
– łyżka sosu z limonki
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 100 gr świeżej fasolki wężowej lub zielonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
– 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych lekko rozgniecionych
– pomidor posiekany (niekoniecznie)
Przygotowanie:
- Do moździerza miski włożyć czosnek i chili. Ubić je nieco tłuczkiem
- Dodać fasolkę i dalej nieco ubijać.
- To samo powtórzyć ze szczyptą strzępków papai.
- Całość przełożyć do miski i dodać sos rybny, limonkę i cukier. Dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać resztę papai i pomidory. Sałatkę znów nieco ubić, aby owoce puściły kwaśny sok.
- Posypać orzeszkami ziemnymi.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)