Svartsoppa to szwedzka czernina z gęsiej lub wieprzowej krwii (dosłownie tłumaczy się ją jako czarna zupa). Na południu kraju, w Skanii serwuje się ją podczas kolacji w wigilię dnia św. Marcina czyli Martensgas (10 listopada). Jest to jednocześnie dzień dożynek, podczas którego szlachtuje się gęsi (a niekiedy organizuje też świniobicie). Gotuje się ja na rosole z dodatkiem krwi i całej palety przypraw oraz dodatków – niektórzy stawiają na suszone owoce, np. śliwki oraz jabłka, a inni na podroby. Ważne aby zawsze miała nieco słodkawy smak.
Składniki:
– 2 litry bulionu
– litr litra krwi gęsiej
– podroby z jednej gęsi (można je zastąpić podrobami z innego drobiu)
– 100 gr mąki
– 200 ml soku jabłkowego
– 100 ml brandy
– 2 łyżki cukru
– łyżka octu
– łyżeczka soli
– łyżeczka mielonego imbiru
– pół łyżeczki mielonych goździków
– pół łyżeczki mielonego białego pieprzu
Przygotowanie:
-
- Podroby przez około godzinę dusić w mleku
- Zagotować bulion, a mąkę wymieszać z odrobiną krwi.
- Zarówno mąkę jak i resztę krwi dodać do gotującego się bulionu.
- Dodać cukier, sól, imbir, goździki i pieprze. Stale mieszając gotować ok. 5 minut.
- Przed podanie zupę dosmaczyć brandy i sokiem jabłkowym.
- Podawać z pokrojonymi podrobami.