To skandynawskie (szwedzkie Fiskbullar i norweskie Fiskeboller) pulpety podobne do słynnych Kottbullarów. Nie robi się ich jednak z wołowiny czy też wieprzowiny lecz z ryb. Żeby je przygotować w przepisie na Kottbullary wystarczy więc zmienić tylko rodzaj mięsa.
Składniki:
– 500 gr filetów rybnych (dorsz, sola etc.)
– cebula, grubo pokrojona
– szczypta gałki muszkatułowej
– jajko
– łyżka mąki ziemniaczanej
– szklanka mleka
– bulion (najlepiej rybny)
Przygotowanie:
-
- Rybę oraz cebulę zmielić lub zmiksować w malakserze
- Dodać pozostałe składniki i posolić. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić na pół godziny.
- Z masy rybnej formować małe kulki i wrzucać je do wrzącego rosołu. Gotować kwadrans.
Pulpeciki można także smażyć.