Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Ternera de Aliste | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ternera de Aliste

Ternera de Aliste to objęta ochroną regionalną hiszpańska cielęcina z regionu Aliste (prowincja Zamora). Certyfikat IGP otrzymała w 1999 roku i jest zazwyczaj produkowana przez drobnych rolników. Jedną ze sztandarowych potraw bazujących na tym mięsie jest Chuletón Alistano  czyli stek z antrykotu z Aliste podobny do bardziej znanego Chuletón de Ávila.

W zależności od takich cech, jak wiek i pochodzenie można spotkać trzy rodzaje tego mięsa:
Ternera Lechal de Aliste  ze zwierząt karmionych głównie mlekiem matki, nie starszych niż 6-7 miesięcy. Zwierzęta te są zazwyczaj karmione dwa razy dziennie.
Ternera Pastera de Aliste z cieląt w różnym wieku.
Ternera Autóctona de Aliste ze zwierzęta czystych rodzimych ras Zamora, Alistana-Sanabresa i Sayaguesa.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych