Toskania to kraj żyzny. Stąd w tutejszej kuchni tak znaczący udział warzyw, szczególnie tych liściastych, wśród których jarmuż cavolo nero jest bardzo charakterystycznym przedstawicielem. W samych Włoszech Toskania znana jest też jako rejon uprawy fasoli – istnieje nawet rodzima jej odmiana Toscanelli. Z połączenia tych składników rodzą się zresztą słynne na cały świat warzywne zupy Minestrone. Charakterystyczny jest też fakt, iż na dużą skalę nie uprawia się tu pszenicy durum – nie dominuje więc makaron, ale pieczywo. Toskania to jednak nie tylko kuchnia rustykalna, zamożna Florencja kojarzy się przede wszystkim ze swoimi stekami Bistecca alla Fiorentina.
Smaki
Pasty, Sosy i Przyprawy
- Crema Paradiso (Krem z boczku)
- Ogórecznik
- Pomarola (Toskański sos pomidorowy)
- Sugo Finto (Fałszywy sos)
Warzywa i owoce
- Borlotti / Borlotto (fasola)
- Cannelini / Cannelino (fasola)
- Cavolo nero (jarmuż)
- Fenkuł
- Toscanelli (fasola)
- Zolfino (fasola)
Produkty zbożowe i oleje
- Crescentina (pieczywo)
- Farro (orkisz)
- Filone (chleb)
- Necci (naleśniki)
- Pane (chleb)
- Pangratatto (chleb tarty)
- Pici (makaron)
- Pieczywo Toskanii
- Schiacciata (placek)
- Strozzapreti (makaron)
- Tortelli di patate (pierogi)
- Vermicelli (makaron)
Sery i nabiał
Wędliny
- Biroldo
- Bursito
- Capocollo
- Finocchiona
- Guanciale
- Lardo di Colonnata
- Mortadella di Prato
- Prosciutto Toscano
- Salame Toscano
- Salsiccia Sienna
- Salsiccia Toscana
- Sbriciolona
- Sopressata di Sienna
- Sopressata Toscana
- Tonno del Chianti
Alkohole
Przepisy
Insalata (Sałatki)
- Panzanella (Sałatka chelbowa)
- Pinzimonio (Surówka z nowalijek)
Antipasti (Przystawki)
- Crespelle alla Fiorentina (Naleśniki po Florencku)
- Fettunta (Toskańskie grzanki)
- Migliaccio / Roventino (Krwawe placki)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Aquacotta Maremmana (Toskańska zupa jarzynowa)
- Fagioli al Fiasco (Fasola w butelce)
- Fagioli all’Uccelletto (Duszona fasola)
- Fegatelli (Pieczona wątróbka)
- Gran Farro (Zupa z orkiszu)
- Pappa al Pomodoro (Chlebowa zupa pomidorowa)
- Penne Strascicate (Penne po Toskańsku)
- Pici alla Lepre (Makaron z sosem z królika)
- Ribollita (Zupa jarzynowa)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Arista alla Fiorentina (Pieczeń wieprzowa po florencku)
- Bistecca alla Fiorentina (Steki po Florencku)
- Ossibuchi alla Toscana (Gicz cielęca po Toskańsku)
- Pesce Impanato (Ryba w cieście)
- Stracotto (Pieczeń wołowa po toskańsku)
- Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)