Barwena, niezbyt duża i dość oścista morska ryba jest wręczy symbolem największego toskańskiego portu Livorno. Stąd też ogromna różnorodności tutejszych przepisów na przyrządzenie tej ryby. Najbardziej klasyczne jest Triglie alla Livornese: barwena smażona i polana sosem pomidorowym.
Składniki:
– 4 wypatroszone i umyte Barweny
– puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– łodyga selera naciowego drobno posiekana
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– mąka
– 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
-
- Ryby doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.
- Na połowie oliwy obsmażyć ryby – z każdej strony po 5 min. Przełożyć do nagrzanego piekarnika.
- Na reszcie oliwy zeszklić czosnek oraz seler.
- Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić ok. kwadransa.
- Na koniec ryby podlać sosem pomidorowym.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu, ale nieco alternatywną wersją receptury. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)