Piemont, w przede wszystkim Alba to stolica włoskich Trufli. Najwyżej ceni się tu ich biała odmianę. Aby w pełni nasycić się smakiem grzybów Piemontczycy lubią podawać je w sposób najprostszy, z łagodnymi w smaku jajkami. Czy to gotowanymi w koszulkach (Uova Affogate ai Tartufi) czy też sadzone.
Rzecz jasna używanie białych trufli nie jest rzeczą obowiązkową w tym przepisie.
Składniki:
– 4 jaja
– 30 gr drobno posiekanych trufli
– 100 gr masła
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– drobno posiekany ząbek czosnku
– pół szklanki wytrawnej Marsali
Przygotowanie:
- W rondlu roztopić 2/3 masła. Kilka minut podsmażyć na nim trufle, pietruszkę i czosnek.
- Na pozostałym maśle usmażyć jajka sadzone. Doprawić solą i pieprzem.
- Jajka wyłożyć na talerze i polać sosem z truflami.