Carne Salada


Trydenckie doliny Valle del Sarca i Val Rendena słyną ze swojej solonej wołowiny Carne Salada. Bo w przeciwieństwie do większości obszaru tej prowincji, tutejsi gospodarze mięsa nie konserwowali wędząc je, ale leżakując w solance. Tak dzieje się do dziś. Wołowina z udźca jest w niej umieszczana razem z przyprawami – w skład mieszanki wchodzi m.in. czarny pieprz, czosnek, rozmaryn, liść laurowy, szałwia i jagody jałowca. Całość umieszcza się w ceramicznym naczyniu zwanym pitar i wstawia do chłodnego pomieszczenia (6-8 st.C) na miesiąc. W tym czasie mięso regularnie się przekręca, a odparowany płyn uzupełnia winem. Carne Salada jada się zarówno na surowo, jak i duszone – tradycyjnie z fasolą oraz cebulą.
Zobacz również: Carne Fumada,Carne Salmistrada

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych