Wina z tego regionu zyskały sławę już w średniowieczu, kiedy wywodzący się z Szampanii papierz Urban II, okrzyknął rodzimy trunek, jako najlepszy na świecie. I od tej pory Szampania przez wieki prowadziła z Burgundią zaciekłą rywalizację o to, które z win będzie dominować na królewskim stole.
Dziś jest to jedyny okręg winny, który został zwolniony z obowiązkowego systemu oznaczenia apelacji AOC. Szampany jako wina musujące mają jednak zastrzeżoną nazwę regionalną na całym świecie, a same wina są oceniane dla poszczególnych roczników. W Szampanii uprawia się właściwie trzy rodzaje winorośli – Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Meunier.
Ich występowanie jest różne w pięciu okręgach winnych Szampanii.
– w Aube dominuje Pinot Noir,
– w Côte des Blancs jest uprawiane praktycznie wyłącznie Chardonnay,
– w Côte de Sézanne podobnie jak w Côte des Blancs dominuje Chardonnay,
– w Montagne de Reims uprawia się wszystkie winorośla z przewagą Pinot Noir,
– w Vallée de la Marne uprawia się Pinot Meunier, którego w całej Szamoanii jest najmniej
Poza Szampanem w Szampani produkuje się też wina niemusujące. Najbardziej znane apelacje to:
– Coteaux Champenois – to wina z okolic miejscowości Bouzy
– Rosé des Riceys – to znane wina różowe
– Ratafia de Champagne – to tzw. vin de liqueur