Yaniqueque czy też Yanikeke, to tradycyjne karaibskie smażone placki z prostego ciasta, popularny street foody na Dominikanie zwłaszcza na plaży takich jak Boca Chica, który można też spotkać na Portoryko – tutaj są znane jako Yani-cleca. Ich pierwowzorem miały być amerykańskie placki kukurydziane Johnny Cake, które na Karaiby trafiły za sprawą angielskojęzycznych imigrantów w XIX wieku. Yaniqueque to ich przekształcona nazwa nawiązująca do słowa Yankee czyli Amerykanie. W przeciwieństwie do Johnny Cake tradycyjnie robione są jednak z mąki pszennej i cienko wałkowane. Ważny jest dodatek proszku do pieczenia dzięki któremu po usmażeniu w gorącym tłuszczu zyskują chrupkość.
Podając posypuje się je solą morską, czasem też podlewane ketchupem, a także z dodatkiem tartego sera (przypominają nieco węgierskie Langosze). Rzadziej dodaje się solonę rybą Bacalao. Serwowane są także na słodko z cynamonem i cukrem. Niektórzy jadają je na śniadanie jak Churros, maczając w gorącej czekoladzie.


