Yaroa to bardzo popularny dominikański street food pochodzący z Santiago de los Caballeros. Jest to warstwowe danie zbudowane z trzech głównych komponentów: smażonych frytek, warstwy mielonego mięsa, oraz topionego sera, polane sosami. Przepis jest stosunkowo nowy. Danie powstało w latach 90. XX wieku, a nazwa pochodzi od El Ejido jednej z dzielnic Santiago de los Caballeros, zwanej popularnie Yaroa. Początkowo podawane było przez ulicznych sprzedawców obok Pomnik Bohaterów Restauracji, znanego również jako Pomnik Santiago. Z czasem rozprzestrzeniło się na całą Dominikanę, a nawet trafiło do USA.
Dziś Yaroa to przede wszystkim popularne danie, które wieczorem lub nocą młodzi ludzie jedzą po wyjściu z klubu lub imprezy. W tym względzie bardzo przypomina kanadyjskie Poutine (podobne jest też peruwiańskie Salchipapas). Jego podstawowa wersja Yaroa de Papa bazuje na frytkach ziemniaczanych, można jednak też trafić na Yaroa de Plátano z dojrzałymi platanami często w postaci puree. Jeśli chodzi o mięso to zazwyczaj jest to wołowina lub wieprzowina, ale w Yaroa de Pollo używa się kurczaka. Z kolei Vegetarian Yaroa podaje się z fasolką Guisado, grzybami, a nawet roślinnym analogami mięsa. Niektórzy na wierzch serwują jeszcze sadzone jajko.
Składniki:
Mięso:
– 400 gr mielonej wołowiny lub wieprzowiny
– cebula drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– zielona papryka, drobno pokrojona
– 2 łyżeczki suszonej papryki (może być słodka lub pikantna)
– łyżeczka oregano
– 2 łyżki oleju
Dodatki:
– frytki z 500 gr ziemniaków
– ser topiony w plastrach
– ketchup i majonez
Przygotowanie:
- Przygotować mięso: na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim cebulę, czosnek i paprykę.
- Po 5 – 7 minutach dodać mięso i je zrumienić.
- Doprawić solą i pieprzem, doprawić papryką i smażyć około 20 minut, aż będzie gotowe. Wówczas posypać oregano i wymieszać.
- Po uduszeniu przed podaniem do Picadillo dodać oregano, zamieszać i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
- W międzyczasie usmażyć frytki na złoto.
- Złożyć całą potrawę (należy to robić gdy wszystkie składniki są jeszcze gorące): Dno brytwanny podlać ketchupem i majonezem, wyłożyć połowę frytek, przykryć je plastrami topionego serwa, na to mięso, druga warstwa frytek i sera. Całość podlać ketchupem i majonezem.
Wierzch można posyp kolendrą, marynowanymi papryczkami jalapeños oraz świeżą cebulą


