Yaroa (Smażone mięso z frytkami i serem)


Yaroa to bardzo popularny dominikański street food pochodzący z Santiago de los Caballeros. Jest to warstwowe danie zbudowane z trzech głównych komponentów: smażonych frytek, warstwy mielonego mięsa, oraz topionego sera, polane sosami.​ Przepis jest stosunkowo nowy. Danie powstało w latach 90. XX wieku, a nazwa pochodzi od El Ejido jednej z dzielnic Santiago de los Caballeros, zwanej popularnie Yaroa.​ Początkowo podawane było przez ulicznych sprzedawców obok Pomnik Bohaterów Restauracji, znanego również jako Pomnik Santiago. Z czasem rozprzestrzeniło się na całą Dominikanę, a nawet trafiło do USA.​
Dziś Yaroa to przede wszystkim popularne danie, które wieczorem lub nocą młodzi ludzie jedzą po wyjściu z klubu lub imprezy. W tym względzie bardzo przypomina kanadyjskie Poutine (podobne jest też peruwiańskie Salchipapas). Jego podstawowa wersja Yaroa de Papa bazuje na frytkach ziemniaczanych, można jednak też trafić ​na Yaroa de Plátano z dojrzałymi platanami często w postaci puree. Jeśli chodzi o mięso to zazwyczaj jest to wołowina lub wieprzowina, ale w Yaroa de Pollo używa się kurczaka. Z kolei Vegetarian Yaroa podaje się z fasolką Guisado, grzybami, a nawet roślinnym analogami mięsa. Niektórzy na wierzch serwują jeszcze sadzone jajko.

Składniki:

Mięso:
– 400 gr mielonej wołowiny lub wieprzowiny
cebula drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– zielona papryka, drobno pokrojona
– 2 łyżeczki suszonej papryki (może być słodka lub pikantna)
– łyżeczka oregano
– 2 łyżki oleju
Dodatki:
– frytki z 500 gr ziemniaków
– ser topiony w plastrach
ketchupmajonez

Przygotowanie:

  • Przygotować mięso: na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim cebulę, czosnek i paprykę.
  • Po 5 – 7 minutach dodać mięso i je zrumienić.
  • Doprawić solą i pieprzem, doprawić papryką i smażyć około 20 minut, aż będzie gotowe. Wówczas posypać oregano i wymieszać.
  • Po uduszeniu przed podaniem do Picadillo dodać oregano, zamieszać i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
  • W międzyczasie usmażyć frytki na złoto.
  • Złożyć całą potrawę (należy to robić gdy wszystkie składniki są jeszcze gorące): Dno brytwanny podlać ketchupem i majonezem, wyłożyć połowę frytek, przykryć je plastrami topionego serwa, na to mięso, druga warstwa frytek i sera. Całość podlać ketchupem i majonezem.

Wierzch można posyp kolendrą, marynowanymi papryczkami jalapeños oraz świeżą cebulą

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych