Hotch-Potch / Hodge-Podge / Hot-Pot (Gorący kociołek)



Definicja tego dania oraz jego genezy jest dość trudna. Nazwa swój początek miała we francuskim czasowniku hocher czyli mieszać. Na Wyspach Brytyjskich określenie to jest używane od końca XIII wieku ale w systemie prawnym – najpewniej wiąże się z wpływami normańskimi. Dopiero dwa wieki później zagościło w kuchni w połączeniu z angielskim pot czyli garnek. Ogólnie rzecz biorąc określenie Hotch-Potch odnosiło się do „mieszaniny” z udziałem mięsa i podrobów jagnięcych oraz warzyw, tradycyjnie wzbogacanej ostrygami. Pierwotnie miała konsystencję zupy, teraz jest to raczej rodzaj gulaszu bardzo popularnego także jako mrożonka sprzedawana w supermarketach.
Dość podobną potrawą jest Lancashire Hotpot tyle, że tu raczej wskazuje się na korzenie irlandzkie.

Składniki:

– 4 kotlety z łopatki baraniej (może być jagnięcina)
– 4 nerki jagnięce pokrojone na plasterki
– 4 ostrygi wyjęte ze skorupek
– 0,7 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
– 200 gr pieczarek pokrojonych na plasterki
– 2 cebule pokrojone w krążki
– 2 łyżki roztopionego masła i trochę do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Formę do pieczenia wysmarować masłem.
    • W formie ułożyć kolejne warstwy: na dnie połowę ziemniaków, następnie dwa kotlety oprószone pieprzem i solą, 2 ostrygi, połowę nerek, pieczarek i cebuli i czwartą część ziemniaków. Taką samą warstwę powtórzyć z pozostałych składników: kotlety, ostrygi, nerki, pieczarki, cebula i ziemniaki.
    • Całość podlać półtorej szklanki wody. Zapiekać około półtorej godziny pod przykryciem.
    • Zdjąć przykrywkę, podlać całość masłem i zapiekać jeszcze pół godziny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.