Pilaw (grecki)



Pilaw to po prostu ryż podawany w Grecji jako dodatek do dań. Tradycyjnie nie gotuje się tutaj go na sypko, tak jak na dalekim wschodzie, ale w bulionie podobnie jak w całym basenie morza śródziemnego. Pilaw grecki, podobnie zresztą jak pilaw Turecki, jeśli chodzi o oszczędność składników bardziej podobny jest do włoskiego Risotto. Pod względem procesu przygotowania bliżej mu jednak do paelli – bulion dodaje się bowiem od razu cały, a nie tak jak we Włoszech porcjami.
Poniższy przepis jest podstawowym. Pilaw w czasie gotowania można jednak wzbogacać o różne dodatki takie jak oliwki, ciecierzyca czy np. zioła.

Składniki:

– 300 gr ryżu długoziarnistego
– litr bulionu
– mała cebula drobno posiekana
– 4 łyżki masła

Przygotowanie:

    • Cebulę zeszklić na maśle.
    • Dodać ryż i chwilę jeszcze prażyć.
    • Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu około 20 min.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.