Karnıyarık (Bakłażan nadziewany)


To danie popularne zarówno w Turcji jak i zachodniej Armenii. Karnıyarık jest rodzajem nadziewanego bakłażana podobnego do popularnego dania zwanego omdlały imam. Nazwę Karnıyarık tłumaczy się jako rozpruty brzuch – przecięty wzdłuż i nafaszerowany bakłażan tak bowiem właśnie ma wyglądać (w podobny sposób niekiedy pieczone są też ciasta takie jak pogacze czy börek).

Składniki:

– 2 bakłażany, nacięte wzdłuż
– 250 gr mielonej jagnięciny
– 2 cebule, drobno posiekane
– garść siekanej pietruszki
– 2 pomidory posiekne
– 2 zielone chili, posiekane
– łyżeczka mielonego kminu
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
    • Bakłażany nasmarować połową oliwy. Ułożyć w brytwannie i zapiekać w piecu około 20 minut.
    • Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Obsmażyć kilka minut cebulę.
    • Dodać jagnięcinę i ją również zrumienić. Dodać połowę jednego siekanego pomidora.
    • Doprawić kminem, pieprzem i solą. Dodać także połowę pietruszki i chili. Podsmażyć.
    • Mięso nałożyć na pieczone bakłażany – w kieszeń powstał w rozcięciu. Zapiekać jeszcze 5 – 10 minut.
    • Przed podaniem obłożyć resztą pomidora, chili oraz pietruszki.

 
(Poniżej przepis na Karnıyarık z pogotowanymi i obsmażonymi bakłażanami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.