Boranija / Bishtaja (Fasolka duszona w pomidorach)


Boranija to serbskie określenie zielonej fasolki – Bishtaja to analogiczne słowo w języku albańskim używanym w Kosowie. Równocześnie jest to także nazwa popularnego dania – tej samej fasolki duszonej w pomidorach. Można ją przygotować w wersji podstawowej albo wzbogacić dodatkiem mięsa. W tym ostatnim przypadku można użyć mięsa świeżego lub wcześniej grillowanego, usmażonego ew. upieczonego – może to być zarówno grillowana karkówka jak i pieczone żeberka. Jest to prosty domowy sposób na użycie resztek z obiadu. Serbowie do fasolki zazwyczaj dodają wieprzowinę, rzadziej drób.

Składniki:

– 500 gr zielonej fasolki
– 500 gr świeżego mięsa pokrojonego w drobną kostkę lub 500 gr ew. więcej wcześniej grillowanego mięsa (opcjonalnie)
– duża cebula, posiekana
– puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– łyżeczka papryki w proszku
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu, na oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli.
    • O ile używa się świeżego mięsa, to dodać je do cebuli i dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Po czym dodać oczyszczoną fasolkę.
    • W wersji bezmięsnej do podsmażonej cebuli od razu dodać fasolkę.
    • Całość posolić oraz popieprzyć i dodać pomidory. Dusić pod przykryciem około pół godziny – jeśli używa się mięsa wcześniej usmażonego lub grillowanego dodać je w trakcie duszenia.
    • Gdy fasolka będzie miękka dodać czosnek i paprykę.
    • Dusić jeszcze kilka minut, aż większość płynu odparuje.

 
Przed podaniem można dodać nieco pietruszki, a także kilka łyżek jogurtu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych