Tamale / Tamales (Nadziewane ciasto kukurydziane)


Tamale to jedno z najstarszych dań dzisiejszego Meksyku. Jest to rodzaj gotowanego ciasta kukurydzianego, zazwyczaj nadziewanego. Jedli je zarówno Aztekowie jak i Majowie, a pierwszy raz pojawiły się 5 – 8 tys. lat przed nasza erą. W Ameryce Środkowej i Południowej zostały rozpowszechnione jeszcze przed przybyciem Kolumba. Świetnie nadawały sie do zabierania w drogę, tak dla wojowników jak i podróżników.
Aztekowie jadali Tamale nadziewane mięsem indyka, flaminga, żaby, królika, a nawet robakami. Majowie stosowali także mięso iguany. Poza tym do środka trafiały warzywa, owoce, miód i jajka. We współczesnym Meksyku gotowane na parze ciasto (zawinięte w liscie kukurydzy) przygotowane z masa harina najczęściej napełnia się wieprzowiną, wołowiną oraz kurczakiem, ale także serem i odsmażaną fasolą czyli Frijoles Refritos. Serwuje się je z dodatkiem mole lub salsą. Tamale jada się od rana do nocy, a ich stałą dostawę zapewniają sprzedawcy z ulicznych garkuchni. Szczególnie popularne robią się w okolicach Bożego Narodzenia.
Tradycyjnie Tamale przygotowuje się z wykorzystaniem dużej ilością tłuszczu.

Składniki:

Ciasto
– 600 gr masa harina (może być mąka kukurydziana)
– 450 gr smalcu (ew. oleju kukurydzianego)
– 750 ml bulionu
– 2 łyżki soli
Farsz:
– pół kg wieprzowiny pokrojonej w dużą kostkę
– 2 cebule
– 6 ząbków czosnku
– 2 suszone chili (np. Ancho), namoczone
– pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– 2 liście laurowe, drobno pokruszone
– pół łyżeczki mielonego kminu
– łyżka oleju
– 20 liście kukurydzy świeżych lub suszonych (można je dostać w sklepach z orientalną żywnością)

Przygotowanie:

    • Mięso włożyć do garnka. Dodać 3 ząbki czosnku i jedną cebulę, przeciętą na pół. Zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. trzech kwadransów.
    • Przygotować ciasto: podgrzać bulion, a gdy będzie gorący wymieszać go z masa harina i solą.
    • W misce umieścić smalec i miksować go kilka minut, aż zrobi się bardzo miękki i lekki (będzie dobrze przygotowany, gdy jego kawalątek wrzucony do wody nie zatonie).
    • Gdy tłuszcz będzie gotowy porcjami dodawać masa harina, tak aby powstało jednorodne ciasto.
    • Jeśli używa się suszonych liści kukurydzy zalać je wrzątkiem i moczyć ok. pół godziny
    • W międzyczasie, ugotowane mięso odcedzić (zachować 7 – 8 łyżek wywaru) i używając widelca porwać na włókna.
    • Posiekać pozostałą cebulę oraz czosnek, a także namoczone chili.
    • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na niej czosnek, cebulę oraz chili.
    • Dodać pozostałe przyprawy i doprawić solą. Smażyć 3 minuty, po czym dodać mięso i pozostały płyn z gotowania.
    • Smażyć mieszając, aż płyn całkiem się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.
    • Liście kukurydzy obsuszyć. Rozłożyć na nich ciasto, a na nim farsz. Całość złożyć w formie paczuszki i zwinąć w liść – tak jak widać na filmie poniżej.
    • Tamale ułożyć obok siebie na sztorc, w koszyczku do gotowania na parze.
    • Gotować je na parze około godziny – dobre będą gdy ciasto swobodnie odklei się od liścia.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych