Prebranac (Zapiekana fasola)


Prebranac to serbski przepis na zapiekaną fasolę. W odróżnieniu od popularnej zupy fasolowej Pasulj, z którą niekiedy jest nawet utożsamiany, Prebranac tradycyjnie był robiony bez dodatku mięsa (obecnie smak często wzbogaca się boczkiem, którym np. okłada się potrawę z wierzchu). Z tego też względu tradycyjnie serwowało się go w okresie Wielkiego Postu. Dziś częściej występuje jako dodatek, np. właśnie do dań mięsnych (na filmie ciekawy sposób na serwowanie go z pieczoną golonką).
Prebranac robi się z zwykle z fasoli o dużych ziarnach: białej (takiej jak Piękny Jaś) lub brązowej.
Na filmie powyżej przepis na fasolę pieczoną z wieprzową golonką czyli Prebranac sa Kolenicom.

Składniki:

– 700 gr białej fasoli o dużych ziarnach (np. Piękny Jaś)
– 4 duże cebule, posiekane w półtalarki
– 2 ząbki czosnku, posiekane
marchew pokrojona na kawałki
– 3 liście laurowe
– łyżka mielonej papryki
– 4 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

    • Fasolę przez noc moczyć w wodzie. Odsączyć, zalać świeżą wodą, dodać marchewki i zagotować. Posolić i gotować na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Wówczas ją odcedzić.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
    • Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę – zajmie to ok. 20 – 30 minut.
    • Gdy cebula już się zeszkli dodać do niej paprykę, czosnek i laur.
    • Całość zamieszać, podsmażyć jeszcze parę minut po czy przełożyć do żaroodpornego naczynia.
    • Do cebuli dodać fasolę i ok. pół litr wody. Posolić, popieprzyć i całość dobrze wymieszać.
    • Na około godzinę fasolę umieścić w piekarniku, co jakiś czas uzupełniając odparowaną wodę (fasola na wierzchu nie może być całkiem sucha)
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych