Pasulj to serbska zupa przygotowywana z białej lub czerwonej fasoli. W gruncie rzeczy przypomina ona jednak danie jednogarnkowe podobne do francuskiej Garbury, hiszpańskiej Fabady czy polskiej fasolki po bretońsku. Jest to danie bardzo popularne, więc i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Można do nie używać nie tylko kiełbasy, ale także wędzone żeberka.
Podobnym do Pasulj daniem jest zapiekana fasola Prebranac.
Składniki:
– pół kg suszonej fasoli (białej lub czerwonej)
– 2 cebule posiekane w półtalarki
– 2 pomidory posiekane w ósemki
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– 3 listki laurowe
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– marchew obrana i posiekana w plasterki
– 5 ziaren pieprzu
– 0,5 kg cienko pokrojonej kiełabasy
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki mąki
– łyżeczka sproszkowanej papryki
Przygotowanie:
- Dwukrotnie przepłukać fasolę w zimnej wodzie i wsypać do garnka. Zalać wodą tak aby przykrywała ją na około 5 cm. Zagotować i od razu zmniejsz ogień. Niech fasole gotuje się przez pół godziny.
- Fasolę zdjąć z ognia przepłukać zimną wodą. Jeszcze raz umieścić ją w garnku i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i wrzuć do garnka cebulę, czosnek, pomidory, laur, marchew i pieprz. Posolić. Gotować godzinę, uzupełniać odparowaną wodę.
- Wrzucić kiełbasę i dalej gotować około godzinę, aż fasola zrobi się miękka.
- Kwadrans przed końcem, zrobić zasmażkę z oliwy i mąki oraz papryki. Dodać ją do zupy.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w oryginalnej wersji językowej.)