Chilaquiles (Tortille w zielonym/czerwonym sosie)


Nazwa tego słynnego meksykańskiego dania wywodzi się od indiańskiego zwrotu chil-a-quilitl co oznacza zioła w sosie chili. W przypadku Chilaquiles nie używa się już jednak zieleniny ale pokruszone tortille lub pocięte w trójkąty totopo. Po podgotowaniu w sosie (czerwonym lub zielonym) robią się miękkie i serwuje się je z kwaśną śmietaną oraz fasolą. Chilaquiles zostało rozpopularyzowane jako sposób na utylizację starych, suchych placków, a dziś jest raczej daniem śniadaniowym (stąd niekiedy dodaje się też sadzone jajko, tak jak na filmie poniżej).


Składniki:

– 10 – 15 tortilli pociętych na 6 klinów każda i pozostawianych na noc aby podeschły (ew. czerstwych tortilli)
– pół litra sosu: Salsa Verde lub Salsa Roja
– kilka gałązek epazote (komosy piżmowej) (opcjonalnie)
olej kukurydziany
– 50 gr tartego sera Cotija, ew. jakiegoś twardego sera dojrzewającego
– 150 gr kwaśnej śmietanki (ew. zwykłej słodkiej z 2 łyżkami jogurtu)
– garść siekanej kolendry
– mała czerwona cebula drobno posiekana
awokado, obrane i grubo posiekane

Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzać dość dużo oleju kukurydzianego (tyle aby pokrył całe dno)
    • Pokrojone tortille podsmażyć na złoto-brązowy kolor, oprószyć solą i odstawić aby odciekły
    • Na dwóch łyżkach świeżego oleju podgrzać sos.
    • Dodać siekaną komosę
    • Gdy sos się zagotuje dodać tortille – delikatnie zamieszać i pozostawić na parę minut aby poddusiły się w sosie
    • Chilaquilles zdjąć z ognia
    • Podawać posypaną serem i z dodatkami: śmietaną, cebulą, awokado oraz kolendrą

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych