Caldo de Pollo (Zupa z kurczaka)


Meksykańska zupa z kurczak Caldo de Pollo to najzwyklejszy rosół tyle, że gotowany z użyciem nieco innych warzyw, przypraw, a także dodatków. Meksykanie stosują go jako baza do innych zup czy sosów, nie mniej często jedzą go jako zupę – nie używają jednak makaronu ale wywodzących się z tąd ziemniaków (niekiedy też ryżu, wówczas w nazwie używa się dodatku arroz). W tej wersji szczególnie ceniony jest w środkowej, górzystej części kraju gdzie w Kordylierach podczas zimowych miesięcy – w styczniu i lutym – temperatura spada do 5 – 7 st.C.
Do zupy podaje się zwykle którąś z meksykańskich sals.

Składniki:

– nieduży kurczak, pokrojony na części
– 1 por pokrojony na parę części
– 3 marchewki obrane i pokrojone na plasterki
– 4 ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki
– 3 łodygi selera naciowego, posiekane
– 2 gałązki pietruszki, pokrojone
– gałązka mięty
Dodatki:
– 100 gr Queso Fresco rozdrobnionego (można zastąpić twarogiem)
– 2 awokado, obrane i pokrojone
– garść siekanej kolendry
limonka pokrojona na cztery

Przygotowanie:

    • Kurczaka włożyć do garnka wraz z pozostałymi składnikami zupy (innymi niż dodatki)
    • Wywar doprowadzić do wrzenia i gotować ok. trzech kwadransów.
    • Kurczaka wyjąć, oddzielić od kości i podzielić na małe kawałki.
    • Warzywa odcedzić – resztę dodatków, poza ziemniakami i marchewką, wyrzucić.
    • Do wywaru z powrotem włożyć mięso, marchew i ziemniaki.
    • Dodać ser i awokado. Podgrzać i podawać. Porcje oprószyć kolendrą i skropić limonką.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych