Panucho / Panuchos (Placek nadziewany fasolą z dodatkami)

Panucho to jedna z wielu rodzajów meksykańskich przekąsek przygotowanych na bazie tortilli. W tym wypadku kukurydziane placki, zaraz po podsmażeniu są rozkraiwane w poprzek i nadziewane smażoną fasolą. Po obsmażeniu w oleju na tortilli układa się jeszcze rybę lub mięso i warzywne dodatki.
Panucho jest specjalnością Jukatanu. Serwuje się tu je jako szybkie danie w tzw. Panucherias. Jednym z klasycznych dodatków do Panuchos jest grillowana ryba Filete de Pescado a la Yucateca.
Powyżej przepis na Panucho ze smażoną fasolą (Frijoles Refritos) i Conchinita Pibil, ale można dodać też inny farsz mięsny jak np. Picadillo.

Składniki:

– 200 gr Frijoles Refritos smażonej fasoli (podgrzanej)
– 500 gr Conchinita Pibil lub Picadillo (podgrzanej)
– surowe lub już osmażone (upieczone) Tortille do podsmażenia
– olej do smażenia
Marynowana cebula:
– czerwona cebula posiekana w piórka
– chili habanero (lub łagodniejsze), posiekana
– 2 łyżki octu
– sok z jednej limonki
– łyżeczka soli
– łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

  • Przygotować marynowaną cebulę: do czerwonej cebuli dodać pozostałe składniki i odstawić na 10 minut
  • Wiariant I (trudniejszy, oryginalny): na patelni podsmażyć surowe tortille placki; przeciąć je w poprzek, nafaszerować fasolą i jeszcze raz podsmażyć z obu stron; zdjąć placki z patelni ułożyć na wierzch mięso oraz cebulę
  • Wariant I (prostszy): przygotowane już wcześniej tortille posmarować fasolą; podsmażyć na patelni, zdjąć z ognia i ułożyć na wierzch mięso oraz cebulę

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych