Sfougato (Ciasto jajeczne z cukinią i fetą)


Sfougato czyli tłumacząc na polski płaskie ciasto to kwintesencja kuchni greckich wysp, takich jak Kreta. Ubogie w mięso, a za to obfitująca w warzywa, zioła, sery oraz oliwę. Dziś Sfougato to typowe danie śniadaniowe, które jest tu traktowane jak omlet lub jajecznica.

Składniki:

– 3 cukinie starte na tarce
– 3 plastry boczku posiekane w kostkę
– 2 cebule pokrojone w półplasterki
– 300 gr fety pokruszonej na drobne kawałki
– 8 jajek
oliwa
– łyżka siekanej mięty
– pęczek posiekanego koperku

Przygotowanie:

    • Cukinie obficie posolić i odstawić na pół godziny w durszlaku aby odciekły. Później przepłukać.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Oliwę rozgrzać na dużej patelnie. Dodać boczek oraz cebulę i smażyć 5 min. Dodać cukinię i smażyć kolejne 10 min.
    • W dużej misce rozbełtać jajka. Dodać zioła, posolić i popieprzyć.
    • Przesmażone warzywa nieco ostudzić i dodać do jajek.
    • Jajeczną masę wymieszać z fetą i przelać do płaskiej formy.
    • Zapiekać około pół godziny.

 
(Poniżej szybki przepis na Sfougato)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych