Soutzoukakia / İzmir Köfte (Pulpety w sosie pomidorowym)


Soutzoukakia to pochodna czy też rodzaj greckich Keftede oraz tureckich Koft – nazywane są też İzmir Köfte albo Smyrneika, pulpetami ze Smyrny (dawna, grecka nazwa Izmiru), co wskazuje na miejsce pochodzenia tego dania. Sama nazwa jest grecka, ale wywodzi się od tureckiego Sucuk stanowiącego określenie, krótkiej kiełbasy Sujuksoutzoukakia to rodzaj zdrobnienia. Od koft nie odróżni sposób przygotowania samych kotlecików, ale fakt iż najczęściej są serwowane w sosie pomidorowym. Jest to więc rodzaj klopsików. Soutzoukakia serwuje się z pilawem, ew. tłuczonymi ziemniakami.
Podobny przepis funkcjonuje w północno-zachodnim Iranie, w Tabrizie zdominowanym przez tureckich Azerów – istnieje nawet nazwa Tabriz Kofta, w tym wypadku formuje się je raczej w kulki.

Składniki:

Mięso:
– 800 gr mielonego mięsa, najlepiej wołowiny
– 2 jajka
– 4 łyżki bułki tartej
– 4 ząbki czosnku, rozgniecione
– łyżka mielonego kminu
– pół łyżeczki cynamonu
– łyżeczka soli
– łyżeczka mielonego pieprzu
mąka do panierowania
Sos:
– 2 puszki pomidorów
cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– szklanka czerwonego wina
– łyżeczka mielonego kminu
liść laurowy
– łyżeczka cukru
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki mięsa połączyć w misce i wymieszać aby uzyskać jednorodną masę. Odstawić na godzinę do lodówki.
    • Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek, całość podlać winem, a gdy większość płynu odparuje dodać pomidory i przyprawy. Doprawić solą oraz pieprzem i dusić ok. 20 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
    • Z mięsa formować krótkie kilkucentymetrowe kiełbaski, coś na kształt cygar.
    • Kotleciki panierować w mące i dokładnie obsmażyć ze wszystkich storn.
    • Gdy mięso będzie już rumiane dodać pomidorowy sos i wszystko dusić jeszcze kwadrans.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych