Ñora

Ñora to odmiana słodkiej okrągłej papryczki szeroko stosowana w kuchni wschodniej Hiszpanii. Jest to właściwie łagodny odpowiednik znanych też w Polsce papryczek czereśniowych. Była to ponoć pierwsza papryka jak wraz z Kolumbem trafiła do Europy. Jej nasiona odkrywca złożył jako dziękczynną ofiarę w sanktuarium Virgen de Guadalupe. Stąd trafiły do mnichów z klasztoru Yuste, a ci z kolei przekazali je swoim braciom z La Ñora w Murcji. Stąd też wzięła się ich nazwa. Można ją używać w wersji świeżej, ale częściej stosuje się papryczki suszone. Te albo mieli się na proszek, ale stosuje jako bazę past takich jak Salmorreta czy Pericana, które są specjalnością Alicante leżącego nieopodal Murcji, ale także katalońskich sosów Romesco oraz Calçots. W samej Murcji są składnikiem typowego tutejszego dania ryżowego Caldero. Związki Ñora z ryżem są zresztą znaczące, bo Salmorreta to także główny dodatek do Arroz Alicantino.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych