Presnac (Ciasto nadziewane serem)

Presnac to w bałkańskiej gastronomii pojęcie wyjątkowo pojemne. Generalnie jest to ciasto, ale nie ma żadnego standardu jego przygotowania. Może być słodkie, nadziewane np. rodzynkami lub bakaliami (tzw. Imperial Presnac), ale równie często robi się je bez dodatku cukru. Składniki, forma i sposób przygotowania zależy od rejonu – np. na chorwackim wybrzeżu można spotkać Bribirski Presnac (od miasta Bribir) nadziewany boczkiem. Czy to w Chorwacji, czy to w Serbii czy nawet w Bośni podstawą jest jednak ser wzbogacany jajkami. Tak jak w Serbii zapieka się jednak samą masę serową (często wzbogacaną warzywami liściastymi takimi jak szpinak – to upodabnia danie do Zelenicy) tak w Bośni i Chorwacji wcześniej zawija się ją w ciasto. Bośniacy używają do tego cienkich arkuszy placka w stylu yufki czy filo, a Chorwaci zagniatają grubsze ciasto. W rejonie Liki, gdzie szczególnie popularny jest Presnac do nadziewania używa się sera Škripavac. Poniżej właśnie ta wersja Presnacu.

Składniki:

Ciasto:
– 450 gr mąki pszennej
– 200 – 250 ml mleka
– 150 gr masła
– 40 gr drożdży
– 2 żółtka
– pół łyżeczki cukru
– pół łyżeczki soli
Farsz:
– 500 gr sera Škripavac lub podobnego lekko słonego sera (jako alternatywy można np. używać Sirene)
– 4 jaja
– 2 białka

Przygotowanie:

    • Drożdże rozpuścić w w trzech łyżkach ciepłego mleka i wymieszać z pół łyżeczki cukru. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
    • Wszystkie składniki ciasta połączyć (razem z przygotowanymi drożdżami) i wyrobić na jednolita masę – masło można wcześniej roztopić. Odstawić je w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło.
    • Przygotować farsz: ser wymieszać z jajkami i białkami. Jeśli jest mało słony doprawić do smaku.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • W zależności od tego jakiej formy się używa ciasto rozwałkować w kwadrat, prostokąt lub koło ale tak aby placek był nieco większy od obrysu formy.
    • Formę do pieczenia natrzeć nieco tłuszczem i ułożyć w niej ciasto, tak aby brzegi wystawały ze wszystkich stron.
    • Ciasto napełnić farszem, a wystające brzegi zawinąć na wierzch.
    • Formę z ciastem odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce, a później piec w piekarniku przez trzy kwadranse.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych