Blitva to chorwacki krewniak buraka liściastego czyli boćwinki. Różni się od niej przede wszystkim bardziej mięsistym liściem, ze znacznie bardziej wyrazistymi unerwieniem, które nie jest przy tym różowe, ale białe. Tę samą roślinę pod nazwą Bietola uprawiają także Włosi, a znana jest też pod nazwą Kard Szwajcarski. Po bałkańskiej stronie Adriatyku najbardziej popularna jest na Dalmackim wybrzeżu – w miasteczku Supetar na wyspie Brač, odbywa się nawet doroczny festyn Dani Blitva. Wówczas można się natknąć na wiele różnych dań na jej bazie – traktowana jest trochę jak szpinak, dlatego np. po podsmażeniu z boczkiem lub prsutem serwuje się ją z makaronem. Najbardziej klasycznym połączniem, serwowanym przez cały okres zbiorów blitvy jest jednak podawanie jej z ziemniakami. Blitva sa Krumpirom to dodatek do dań, a niekiedy też pełnowymiarowy posiłek serwowany także poza Dalmacją.
Składniki:
– 250 gr Blitvy/Bietoli, ew. Boćwiny lub Szpinaku
– 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
– litr bulionu (może być z kostki)
– mała cebula, pokrojona w kostkę
– ząbek czosnku, drobno posiekany
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Z Blitwy wyciąć mięsiste białe łodygi i je pokroić na kawałki. Oddzielnie posiekać także listki – np. w paski.
- W rondlu zagotować bulion i dodać ziemniaki.
- Po pięciu minutach dodać także białe części blitvy, a po kolejnych dziesięciu także zielone.
- Całość gotować jeszcze ok. pięciu minut po czym odcedzić.
- W międzyczasie na patelni rozrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek z cebulą.
- Po około pięciu minutach dodać ziemniaki z blitvą. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć około pięciu minut.