Chuletón de Ávila / Carne de Ávila (Stek z Avilli)


Chuletón de Ávila to słynny stek typowy dla prowincji Ávila w Hiszpanii: bardzo duży kawałek mięsa (często powyżej 1 kg), wycięty z wysokiego fragmentu antrykotu młodej wołowiny rasy Avileña-Negra Ibérica, czyli tradycyjnej lokalnej odmiany objętej ochroną regionalną IGP i oznaczone jako Carne de Ávila. Stek ten jest często smażony jest z kością, na grillu, rozgrzanej płycie lub patelni i podawany w wersji krwistej lub półkrwistej, z minimalną ilością przypraw, głównie dużą ilością gruboziarnistej soli. Tradycyjnym dodatkiem bywają pieczone ziemniaki, sałata, czasem świeży tymianek; zazwyczaj serwuje się go na dużej drewnianej desce zwanej palo ze względu na rozmiar. Mięso krów Avileña-Negra Ibérica charakteryzuje się intensywnym, naturalnym smakiem, dużą soczystością, wyraźną marmurkowatością i kruchością – cechy wynikają zarówno z jakości lokalnej rasy, jak i sposobu chowu bydła w swobodnych warunkach na pastwiskach regionu.

FavoriteLoading Usuń z ulubionych