Groszek Gołębi / Tuvar Dal / Nikla Indyjska / Guandules


Tuvar Dal (łac. Cajanus cajan) nazwany przez Anglików Groszkiem Gołębim (z ang. Pigeon Peas) to jedna z najstarszych roślin uprawianych w Indiach – stąd też jego polska nazwa botaniczna Nikla Indyjska. Na Subkontynencie uprawia się go już od 3,5 tys. lat i do dziś jest tu bardzo powszechny. Jada się jego drobne żółte ziarna przypominające znany w Europie groch. Różnią się nieco bardziej orzechowo-dymnym smakiem, z braku Groszku Gołębiego można użyć jednak zwykłego, ale pod nazwą Toor Dal jest dostępny w sklepach z orientalną, zwłaszcza indyjską żywnością.
Tradycyjnie ziarna są gotowane w sosie lub zupie, ewentualnie mielone na mąkę. Dziś Cajanus cajan uprawiane jest zarówno na Dalekim Wschodzie, w Afryce jak i w Ameryce Południowej, m.in. na Karaibach, gdzie nosi nazwę Guandules i stały się ważnym elementem dominikańskiej kuchni – jest bazą dania Moro de Guandules, a także dodaje się go do bardzo popularnego tu Sancocho.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych