W liguryjskiej Genui Sardele nazywane są „Srebrem Morza”. Obecnie są wypierane przez większe i mniej tłuste ryby. Mimo to przepis na Acciughe Ripiene al Forno, nadziewane i pieczone sardele wciąż cieszy się popularnością i nie przeszkadza, że jest bardzo pracochłonny – trudno nadziewać tak niewielkie ryby.
Danie to ma też alternatywną nazwą Alici Imbottite al Forno – acciughe i alici zasadniczo to nazwa tej samej sardeli nadawana w zależności od sposobu jej przetworzenia (Acciughe to odpowiednik marynowanej już Anchois).
Składniki:
– pół kg Sardeli z obciętymi głowami i ogonami
– czerstwa bułka
– mleko
– 2 jajka
– 3 łyżki tartego Parmezanu
– szczypta majeranku
– ząbek czosnku drobno posiekany
– bułka tarta
– oliwa
Przygotowanie:
-
- Bułkę namaczać w mleku przez pół godziny
- Trzy sardele posiekać i wymieszać z jajkami, serem, czosnkiem oraz bułką. Doprawić majerankiem a także solą i pieprzem.
- Farszem nadziewać Sardele
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
- Brytwannę nasmarować oliwą oraz posypać tartą bułką.
- Sardele ułożyć na grzbiecie, farszem do góry i zapiekać około kwadransa.
Włosi często wzbogacają farsz warzywami, takimi jak chociażby biete.