Annato to ziarna drzewa Achiote (łac. Bixa orellana). Pierwotnie występowało w tropikalnych regionach Ameryki, ale sadzonki w XVII wieku hiszpańscy konkwistadorzy posadzili także w swoich Azjatyckich koloniach, przede wszystkim na Filipinach (gdzie nazywane są Achuete). Stąd rozprzestrzeniły się na całym dalekim wschodzie. Ziarna Annato wydłubywane z owoców Achiote karierę zrobiły nie za sprawą swojego aromatu (przypominającego nieco Gałkę Muszkatułową) ale za swoje fenomenalne właściwości barwiące. Annato dodane do potraw nadaje im intensywnie czerwonego koloru – bardzo często używa się go w Meksyku. Stąd stało się jednym z najbardziej popularnych na świecie barwników spożywczych – m.in do serów (np. we francuskim Mimolette i angielskim Red Leicester), a używany jest także w Polsce do barwienia kiełbas aby nadać im bardziej „krwistą” barwę.
Na rodzimym, detalicznym rynku spożywczym Annato jest trudne do dostania. Można je więc zastępować europejskim odpowiednikiem czerwonego barwnika, czyli mieloną słodką papryką z niewielkim dodatkiem kurkumy – proporcje powinny wynosić 3 do 1.
Przepisy z Annato
Meksyk
– Cecina Enchilada / Carne Enchilada (Smażone steki wieprzowe)
– Cochinita Pibil / Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)
– Filete de Pescado a la Yucateca (Stek rybny z Jukatanu)
– Salbutes (Smażona tortilla z mięsem)
Filipny
– Tocino (Filipińskie skwarki)
– Adobo (Kurczak duszony w occie)