Ärtsoppa to skandynawska zupa grochowa, dość podobna do tej którą robi się w Polsce. Tradycyjnie jadało się ją w czwartek wieczorem. Po pierwsze chodziło o to aby dobrze się najeść przed piątkowym postem. Pod drugie czwartkowe popołudnie służące miały wolne, a zupę mogły przygotować zawczasu. Poza tym groch to było jedzenie Thora, starego boga wikingów, który jest patronem czwartku (od tego Thursday). Do tego kieliszek ciepłego ponczu, a na deser Plattar czyli placek z borówkami.
Składniki:
– 250 gr grochu łuskanego
– pół kg wędzonego boczku
– 2 cebule drobno posiekane
– 1 mała cebula nabita 2 – 3 goździkami (niekoniecznie)
– łyżeczka majeranku
– szczypta tymianku
– łyżka musztardy
Przygotowanie:
- Groch wsypać do garnka, zalać 2,5 l wody i odstawić na noc.
- Następnego dnia zagotować groch w wodzie w której się moczył.
- Kiedy woda będzie wrzeć dodać pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 2,5 godziny.
- Przed podaniem wyrzucić cebulę nabijana goździkami.
- Wyjąć też boczek i pokroić w plastry. Umieścić je w talerzach i zalać zupą.