Przepis na Batchoy powstał ponoć w 1938 roku na targu w La Paz, dzielnicy filipińskiego miasta Iloilo. Kulinarnym wynalazcą był Federico Guillergan, który serwował zupę w stylu chińskim, z mięsem i makaronem. Później została wzbogacona warzywami i do pierwotnej nazwy Bats dodano dodano Choy od słynnego chińskiego dania warzywnego Chop-Suey.
Dzisiaj Batchoy to wizytówka Iloilo, a zwłaszcza jego dzielnicy La Paz z którego wywodzi się najsłynniejsza wersja La Paz Batchoy.
Składniki:
– 200 gr polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w cienkie paski
– 200 gr makaronu Pancit Miki
– główka czosnku, posiekana
– cebula, posiekana
– 1 litr bulionu
– 100 gr wieprzowe wątróbki, pocięte w paski
– 2 dymki posiekane
Przygotowanie:
- W Rondlu rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek. Smażyć około minuty.
- Usunąć połowę czosnku i dodać cebulę oraz wieprzowinę. Mięso zrumienić.
- Całość zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia.
- Dodać makaron i wątróbkę. Gotować około 2 minut.
- Zupę podawać posypaną dymką oraz usmażonym wcześniej czosnkiem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)