Źródłosłowu nazwy Fasolada nie trzeba tłumaczyć. Co interesujące w języku greckim występuje bowiem to samo pojęcie fasoli co w polskim. Abstrahując od problemów etymologicznych trzeba zaznaczyć, że Fasolada to grecka soupa która pretenduje do miana polewki narodowej. Je się ją na całym Peloponezie, a w każdym zakątku stosuje inny rodzaj fasoli. Dlatego też nie ma jednego dobrego przepisu na Fasoladę.
Składniki:
– pół kg białej fasoli moczonej przez noc w zimnej wodzie
– 2 marchwie pokrojone na plasterki
– 2 selery naciowe pokrojone na plasterki
– 2 cebule pokrojone na półplasterki
– puszka pomidorów pelati
– łyżeczka Boukovo
– 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Fasolę odcedzić, umieścić w garnku i zalać świeżą wodą. Gotować około kwadransa. Znów odcedzić i znów zalać zimną wodą
- Fasolę zagotować, dodać warzywa i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać pomidory, doprawić i gotować jeszcze pół godziny, ewentualnie dolewając wody.
- Dodać Boukovo i oliwę. Dusić na minimalnym ogniu 20 minut.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)