Połączenie drobiowego rosołu z klasycznym greckim sosem z cytryny Avgolemono, to danie które w Tesalii jest jednym z podstawowych na świątecznym stole. Również sama zupa nazywana jest Avgolemono. Stąd rozprzestrzeniła się na całą Grecję, gdzie jest traktowane jako jeden z najbardziej pożywnych, zimowych posiłków.
Składniki:
– średni kurczak
– cebula
– liść laurowy
– kilka ziaren pieprzu
– pół kubka ryżu
– porcja Avgolemono z 2 cytryn
Przygotowanie:
- Kurczaka podzielić na części – odciąć uda i skrzydła, wyfiletować piersi.
- Udka, skrzydełka i piersi kurczaka umieścić w garnku, dodać cebulę, laur, pieprz i zalać 2-3 l. wody.
- Gotować na minimalnym ogniu pod przykrycie ok. 3 godzin.
- Odcedzić bulion, jeszcze raz zagotować i dodać ryż. Gotować kwadrans.
- Dodać sos Avgolemono, podgrzać chwilę. Podawać z kawałkami kurczaka z gotowania.