Galangal Mniejszy czyli Alpinia Officinarum lub po polsku Alpinia Lekarska ma bardziej intensywny i nieco słodszy, cynamonowy smak od Galangalu Wielkiego, co stanowi o jego popularności. W średniowieczu za sprawą Tatarów, którzy dodawali go do herbaty, trafił także do Europy i przez pewien czas był popularny szczególnie w jej środkowo-wschodniej części (także w Polsce gdzie ostatecznie został wyparty przez imbir) jako przyprawa aromatyczna i zdrowotna do octów a także nalewek (np. rosyjska Nastojka, polska Gorzka Żołądkowa i poniekąd także Imbirówka).
Galangan mniejszy w Azji Południowo-wschodniej niekiedy utożsamiany jest z indonezyjskim Kencur choć to zupełnie inny gatunek – tzw. Kaempferia galanga. W tej pomyłce chodzi jednak po prostu o smak: glanganowi mniejszemu pod tym względem bliżej kencur, niż do swojego krewniaka galanganu większego.
[yellow_box]Odmiany galangalu: Wielki | Mniejszy | Kencur | Chiński Imbir[/yellow_box]
Przepisy z Galangalem
Tajlandia
– Kaeng Chu Chi Pla (Czerwone rybne curry)
– Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
– Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
– Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
– Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
– Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
– Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
– Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
– Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
– Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)
– Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)
– Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
– Nam Phrik Kaeng Khua (Łagodna czerwona pasta curry)
– Nam Phrik Kaeng Mussaman (Pasta curry Mussaman)
– Nam Phrik Kaeng Pa (Pasta do leśnego curry)
– Nam Phrik Kaeng Panang (Pasta Curry Panang)
– Nam Phrik Kaeng Phet Daeng (Czerwona pasta curry)
– Phat Khing (Mięso smażone z imbirem)
– Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
– Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)
– Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)
Indonezja
– Betutu (Pieczony drób)
– Karedok (Sałatka warzywna)
– Mie Rebus (Makaron w sosie)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)
Malezja
– Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
– Mee Rebus (Makaron w sosie)
– Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym)
– Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)