Gözleme to jedna z najpopularniejszych przekąsek (meze) w całej środkowej Turcji. Nadziewany placek w typie Lawaszu czy też Yufki, pierwotnie był daniem typowo wiejskim, ostatecznie wraz z migracją ludności do metropolii podbił też miasta. Stał się jednym z popularnieszych street-foodów, a w całej Turcji wyrosły barki specjalizujące się w serwowaniu Gözleme.
Treść nadzienia placka jest praktycznie dowolna, w zależności czego się użyje mamy do czynienia z:
– ıspanaklı: placek ze szpinakiem
– kıymalı: placek z mielonym mięsem
– patatesli: placek z tłuczonymi ziemniakami
– kaşar peynirli: placek z żółtym serem
– peynirli: placek z białym serem
– karışık: placek ze wszystkimi dodatkami
Sam placek Gözleme nazywany jest też niekiedy Katmer.
Sposób przygotowania: W Turcji placki najczęściej smaży się na miejscu w trakcie przygotowywania Gözleme. Wszystko na zwykłej dużej patelni lub tzw. saç czyli szerokiej wygiętej patelni wyglądającej jak spłaszczony wok – placki smaży się na wypukłej stronie. Robi się to tak jak w przypadku bretońskich Galettes wylewając na nią dość rzadkie ciasto jak na naleśniki, ale najczęściej kładąc cienko rozwałkowane placki (podobnie jak w przypadku Piadin). Sposób podobny do włoskich Piadin jest o tyle prostszy, że lepiej pozwala kontrolować ciasto – placki należy przygotować tak jak w przepisie na lawasz, tyle że rozwałkować maksymalnie cienko. Na jedną część ciasta rozwałkowanego na cienki placek nakłada się farsz (np. nieco pokruszonej fety oraz posiekanych liści szpinaku) i składa na pół, zalepiając brzegi – przy bardzo cienkim cieście farsz można ułożyć na środku i placek zawinąć z czterech stron do środka tworząc kwadratową paczuszkę. Późnieje opieka się go z obu stron.