Hardal to turecka nazwa Kapusty Sarepskiej powszechnie znanej jako Liść Musztardy. W Europie używa się raczej jej nasion, z których powstaje musztarda sarepska. W Azji i Afryce chętnie sięga się także po ostre w smaku i szkodliwe w nadmiarze liście. W Turcji podawana jest Hardal Otu Salatası czyli sałatka z listków Hardal.
Sposób przygotowania: liście kapusty sarepskiej wrzucić do wrzącej wody i 10 – 15 minut gotować, aby zrobiły się miękkie. Przelać zimną wodą i odsączyć. W międzyczasie połączyć składniki sosu doprawić solą i polać liście kapusty. Sałatę można oprószyć płatkami chili i podawać np. z kozim serem.
Składniki: pęczek liści kapusty sarepskiej, 3 – 4 rozgniecione ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z pół cytryny