Kizartma po turecku oznacza produkty smażone, a w szczególności smażone warzywa. Zwykle robi się je we fryturze, tak jak ziemniaki, krojąc na małe kawałki (kostkę, paski etc.). Temu procesowi poddać można wszystko co do smażenia się nadaje: cukinię, bakłażana, paprykę, fasolkę etc. W ten sposób trafiają na stół jako element meze. Dolma to z kolei sposób przygotowania potraw, polegający na ich faszerowaniu – odnosi się to przede wszystkim do warzyw, chociaż może być to też mięso, tak jak w Piliç Dolma. Kizartma Dolmasi jest więc połączeniem dwóch przepisów, w którym zazwyczaj paprykę faszeruje się wcześniej usmażonymi warzywami.
Składniki:
– 5 – 6 mięsistych słodkich papryk
– dowolnie skomponowany zestaw warzyw do smażenia: cukinię, bakłażana, fasolkę, paprykę etc.
– 3 – 4 pomidory, posiekane
– 2 ząbki czosnku posiekane
– jogurt
– olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Warzywa smażyć w głębokim tłuszczu, aż się zrumienią.
- Wyłożyć je na ręczniki kuchenny, aby odciekły z tłuszczu.
- Gdy ostygną wymieszać, dodając posiekane pomidory oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Z papryk odciąć górę, tak aby nadawała się do faszerowania.
- Papryki wypełnić mieszanką warzywną i przykryć odciętą górą.
- Całość wstawić do zapiekania na ok 15 – 20 minut, aż papryki się zapieką. Podawać z jogurtem.