Pastirma do słynna turecka wędlina – zazwyczaj podsuszane mięso wołowe. Stanowi m.in. bazę smakową Pastırmalı Kuru Fasulye, czyli duszonej fasolki – kuru fasulye to po turecku fasola. W tym wypadku pełni rolę podobną do boczku, którym wzmacnia się europejskie dania i w przepisie właściwie można nim zastąpić pastirmę. Fasolę tradycyjnie dusi się glinianym garnku güveç – patrz: Sebzeli Pilic Güvec.
Składniki:
– 400 gr suszonej białej fasoli, moczonej przez noc
– 150 gr pastirmy (ew. pastrami lub boczku), pokrojonej w krótkie paski
– 2 cebule posiekane
– czerwona papryka, posiekana w kostkę
– puszka pomidorów
– łyżeczka mielonego kmniu
– 2 gałązki tymianku
– pół litra bulionu
– sok z pół cytryny
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Fasole odsączyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować aż zrobią się miękkie. Odcedzić i opłukać.
- W dużym rondlu rozgrzać oliwy. Zeszklić na niej cebulę.
- Dodać pastirmę, paprykę i pomidory. Przyprawić kminem, solą i pieprzem oraz dodać tymianku.
- Całość doprowadzić do wrzenia, dodać fasolę oraz bulion. Dusić około godziny.
- Przed podaniem dodać sok z cytryny.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)