Keftedes to grecka nazwa, znaczenie bardziej znanych, tureckich kulek mięsnych Kofta. W obu przypadkach sposób przygotowania jest bardzo podobny. Tyle tylko, że używa się nieco innych dodatków oraz przypraw, a Grecy przy tym pozwalają sobie na robienie Kefted z mięsa wieprzowego, czego nie robią muzułmanie. Poza tym w Grecji częściej się je smaży niż grilluje. Obowiązkowym dodatkiem jest Tzatziki – taki zestaw może stanowić element Meze.
Keftedes podawać ze świeżymi warzywami. Można je także nadziewać serem, np. Fetą. Wówczas są to już jednak Bifetki.
Składniki:
– 1 kg mielonej wołowiny
– 3 czerwone cebule drobno posiekane
– szklanka tartej bułki
– 2 jajka
– łyżka posiekanej mięty
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (za wyjątkiem oleju) wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
- Mięso formować w małe, nieco spłaszczone kulki.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim keftedes – po 3 minuty z każdej strony.