Kopanisti

Kopanisti to grecki ser produkowany na Cykladach, przede wszystkim na wyspie Mykonos, gdzie szczyci się już 300 letnią historią, ale także w Turcji na wybrzeżu egejskim. Wytwarza się go zarówno z mleka krowiego, owczego, koziego, a także ich mieszanek. Kopaniste po grecku oznacza tłuczek i wskazuje na sposób jego przygotowania: masa serowa jest tu intensywnie wyrabiana. Ma kremową, lekko roztrzepaną konsystencję, ale co najważniejsze je bardzo aromatyczny i ostry – często nazywany jest greckim roquefort. Zawdzięcza to szybkiemu dojrzewaniu stymulowanemu właśnie przez „ubijaniu” sera – dzięki temu procesowi flora mikrobiologiczna, która rozwija się na powierzchni szybko przenika do środka masy. W ciągu 30 – 40 dni taki zabieg powtarza się 3 – 4 razy.
Przed podaniem Kopanisti często doprawia się dodatkami, takimi jak np. grillowana papryka – tak powstaje pasta Htipiti. Najpopularniejszy jest jednak najprostszy sposób podania jako Mostra: na pieczywie z siekanymi pomidorami i oliwą.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych