Krathong Thong (Tajskie babeczki z ostrym farszem)


Krathong Thong czyli tzw. złote kwiaty to tajska przekąska. Rodzaj foremek z ciasta bardzo zbliżonych do tych używanych jako babeczki nadziewane kremem. W Tajlandii również się je nadziewa ale nie na słodko lecz raczej ostrym farszem – jednym z najpopularniejszych dodatków jest Curry Panang. To doskonałe danie bankietowe.
W Tajlandii do ich wyrobów używa się podobnych form jak na polskie babeczki, tyle że wyposażonych w rączkę, gdyż nie piecze się ich ale smaży w głębokim tłuszczu. W Polskich warunkach zwykłe foremki można po prostu umieścić w koszyku w jaki wyposażona jest każda frytownica (ew. stalowym durszlaku z płaskim dnem).

Składniki:

– porcja Curry Panang
– szklanka mąki
– pół łyżeczki soli
– żółtko
– jajko
– szklanka wody
– olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

  • Z mąki, soli, jajek i żółtka wyrobić ciasto powoli dodając wody. Odstawić je na godzinę.
  • Rozgrzać olej. Zanurzyć w nim foremki, wyjąć i odsączyć z oleju.
  • Foremki napełnić ciastem, tak aby pokrywało ich wewnętrzne ścianki.
  • Foremki z ciastem z powrotem umieścić w oleju. Po kilkudziesięciu sekundach ciasto powinno odkleić się od foremki.
  • Babeczki smażyć na złoto-brązowo.
  • Powtórzyć cała procedurę, aż do zużycia całego ciasta.
  • Kiedy babeczki nieco ostygną, napełniać je farszem

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych